Hier staat het lekkerste recept voor het maken van een appelcake. Een appelcake is een speciaal soort appeltaart. Vaak wordt dit ook een franse appeltaart of engelse appeltaart genoemd. In feite is het, en je begrijpt het natuurlijk al, een typisch Duits en dus ook Beiers recept.
Een appelcake een leuke variant om eens te proberen. Als je niet de normale appeltaart wilt maken, en dus eens wat anders, dan is deze appelcake een erg goed alternatief. En helemaal niet moeilijk om te maken.
De appelcake ingrediƫnten
- Goudreinetten (1150gr ongeschild of 750gr geschild)
- Zelfrijzend bakmeel (250 gr)
- Basterdsuiker (250gr)
- Vanillesuiker (3 zakjes)
- Boter (90 gram)
- Rozijnen (30 tot 50 gram)
- Paneermeel (voor in de bakvorm)
- Eieren (3)
- Bakpoeder (2 theelepels)
Hulpmiddelen
- Zeef
- Paneermeel
- Beslagkom
- Boterkwastje
- Tulbandvorm
- Of 10x25cm magnetronschaal
- Houten lepel
- Steelpannetje
- Weegschaal
Vooraf
We beginnen met de vorm in te smeren met boteren en paneermeel. Ook kan de oven alvast voorverwarmd worden. De oven moet je voorverwarmen op 180 graden. Het beste kun je nu alle hulpmiddelen klaarzetten. Dit maakt het makkelijk om tijdens het koken van de appelcake zo snel mogelijk verder te kunnen gaan.
Schil de appels alvast en snij ze in stukjes (3 bij 2cm). Bij dit formaat is de appelcake het lekkerste en blijft hij lekker en fris. Ook kunnen de rozijnen al gewassen en gezeefd worden.
Bereiding appelcake
Als het goed is heb je de bakvorm al gepaneerd en ingesmeerd met boter. Zorg ervoor dat je hele bakvorm goed bedekt is.
Pak een zeef erbij en zeef het bakmeel en basterdsuiker in een kom. Voeg hierna bakpoeder, vanillesuiker en eieren toe aan deze kom.
Neem een steelpannetje erbij en laat hier een blokje boter in smelten. Let op deze mag niet bruin worden. Vervolgens voeg je de gesmolten boter toe aan de kom. En hierin komen ook de rozijnen en de stukjes appel die je gesneden hebt.
Giet vervolgens het mengel dat je in je kom hebt in de bakvorm en zet hem in de oven.
Let op bij een gewone oven moet hij anders bereid worden dan bij combi-koken.
Voor de gewone oven kan hij 60 tot 75 minuten gebakken worden op 180 graden. Let op dat hij echt niet bruin mag worden dan wordt hij namelijk veel te droog.
Bij combi-koken kies je voor 50% magnetron en stel je de oven in op 200 graden. De baktijd zal nu ongeveer 35 tot 40 minuten zijn. Dit kan echter bij iedere magnetron een beetje anders zijn. Als hij los komt van de kant weet je dat hij goed is.
Om te kijken of de appelcake goed is kun je prikken met een tandenstoker maar dit heeft niet veel zin omdat de cake vochtig zal blijven door de appels die in de appelcake zitten.