Persoonlijk ben ik een absolute liefhebber van kokosnoot, en ik kwam er al snel achter dat je kokosnoot- en kokosproducten liefhebt of haat, en nogal wat. Iedereen die mijn socialemediakanalen volgt, weet dat ik met veel plezier mijn plantaardige melk zelf heb gemaakt, vooral de laatste tijd. Dit bespaart niet alleen geld, maar ook tonnen onnodige verpakking en “slepen” om het direct te zeggen. Zelf kokosmelk maken is een win-win situatie, voor het milieu en je portemonnee.
Producten mogen natuurlijk best wel waat duurzamer gemaakt worden, dus laat ik in dit geval eens bij mijzelf beginnen door zelf duurzame producten te gebruiken.
Veel van de melk die in supermarkten verkrijgbaar is, wordt geleverd in BPA-verpakking (bisfenol A), bevat een bovengemiddelde hoeveelheid extra suiker en toegevoegde stabilisatoren en bindmiddelen. Om dit allemaal te voorkomen, besloot ik mijn eigen kokosmelk te maken.
Maak zelf voordelen van kokosmelk
Het is gemakkelijk, goedkoop en kost niet eens € 1 per portie. Voor het recept heb je maar 2 ingrediënten nodig: water en kokosvlokken.
Kokosmelk is veelzijdig. Het kan worden gebruikt voor bakken en koken, ontbijt, lunch of desserts. Velen gebruiken kokosmelk ook als haarproduct of als cosmetisch product. Ik blijf echter bij het recept voor het daadwerkelijke verbruik.
Let bij het kopen van kokosvlokken op de kwaliteit. Ik koop graag bio-gecertificeerde, ongebleekte kokosvlokken om de meest natuurlijke kokosmelk te krijgen. In dit opzicht zou ik het gewoon vragen in de dichtstbijzijnde natuurvoedingswinkel of natuurvoedingswinkel.
Als je je eigen kokosmelk maakt, moet je niet verbaasd zijn als er aan het einde een licht geelachtig witte kleur verschijnt. Dit gebeurt bij het gebruik van ongebleekte kokosvlokken en is meer dan natuurlijk.
- 4 kopjes water
- 1 1/2 kopjes geraspte stukjes kokos
- 3 stuks dadels
Instructies
Eerst wordt het water opgewarmd, maar niet tot het kookpunt gebracht (koken).
Vervolgens wordt het samen met de geraspte stukjes kokos in een krachtige mixer (Vitamix) samengevoegd en gedurende 5 minuten gemengd tot een romige, dikke consistentie. Je kunt ook 3-5 dadels toevoegen voor een aangename zoetheid.
Theoretisch is de kokosmelk nu klaar.
Voor iedereen die de voorkeur geeft aan pure kokosmelk, raad ik aan om het mengsel van kokosmelk over een theedoek of een heel dun linnen doek te zeven om de resterende kokosvlokken te sorteren.
Het geheel komt in de koelkast en gaat ongeveer 4 dagen mee.