Hoe ziet een mogelijk voedingsplan eruit, wat kan een koolhydraatarm dieet zijn?
Koolhydraatrijke voedingsmiddelen worden voornamelijk vervangen door koolhydraatarme voedingsmiddelen die rijk zijn aan vet en proteïne (eiwitrijk). Maaltijden bestaan meestal voornamelijk uit voedsel zoals vis, vlees en zuivelproducten en groenten, en bevatten veel eiwitten. Koolhydraatleveranciers uit voedingsmiddelen als aardappelen, rijst, brood en pasta zijn taboe of mogen alleen in kleine hoeveelheden. Heerlijke snoepjes, cakes en recepten met suiker worden meestal volledig vermeden.
Het aandeel koolhydraten in de dagelijkse voeding met voedsel moet worden verminderd ten gunste van een hoger aandeel vet en eiwit. Een voedingsplan bevat dan veel recepten van voedingsmiddelen zoals eieren, bijvoorbeeld omeletten of fruitsalades. Veel recepten hebben een hoger aandeel vlees zoals kipfilets of steaks, maar er zijn ook veel visrecepten. Hoe werkt het concept van een koolhydraatarm dieet? Normaal gesproken hebben koolhydraten de voorkeur in het lichaam – d.w.z. vóór eiwitten en vetten – voor energieproductie.
Het concept is gebaseerd op het idee dat het onthouden van koolhydraten dit metabolische pad onderbreekt. Als er geen koolhydraten meer worden aangevoerd, moet het lichaam zijn vetreserves aanvallen om de nodige energie te produceren. Op deze manier treedt gewichtsverlies op. Bovendien leiden koolhydraten – vooral in de vorm van enkelvoudige suikers – tot het vrijkomen van het hormoon insuline en belasten ze de bloedsuikermetabolisme.
Om dit te voorkomen moet de inname van koolhydraten worden beperkt of moet de inname van koolhydraten en eiwitten in de tijd worden gescheiden (“insuline food separator”). Afhankelijk van het dieet moeten koolhydraten worden vermeden, vooral ’s avonds. Koolhydraten worden daarom alleen in kleine hoeveelheden aanbevolen en vooral in de vorm van volkorenproducten, heerlijk fruit en heerlijke peulvruchten. Een ander argument dat steeds weer voor het concept wordt gebruikt, is de stelling dat een eiwitrijk voedingsmiddel bijzonder bevredigend is. Sommige studies suggereren daarom ook dat het vermeende succes van koolhydraatarm meer te wijten is aan het hogere eiwitgehalte (1,2 g / kg lichaamsgewicht) in de voeding en de daarmee gepaard gaande betere verzadiging dan aan het lagere koolhydraatgehalte in de voeding. Wat zijn de voordelen van een koolhydraatarm dieet?
Positief effect
Verschillende wetenschappers hebben aangetoond dat een koolhydraatarm dieet een positief effect heeft op gewichtsverlies en stofwisseling. Zo is aangetoond dat een koolhydraatarm dieet op korte termijn tot sneller gewichtsverlies leidt dan een vetarm dieet. Andere onderzoeken lieten ook positieve effecten zien: bij vergelijking van het koolhydraatarme dieet met een vetarm dieet over een periode van een jaar, bleek uit een onderzoek onder 148 volwassenen dat zowel het gewichtsverlies als de lichaamssamenstelling groter waren in de koolhydraatarme groep. Bij mensen met overgewicht verbeterde dit dieet verschillende ontstekingswaarden.
Bij patiënten met vetstofwisselingsstoornissen en diabetes werd aangetoond dat een dergelijk koolhydraatarm dieet verschillende gezondheidsparameters verbeterde. Mensen die bijvoorbeeld statines (medicijnen om cholesterol te verlagen) gebruikten, konden hun insulinegevoeligheid en bloedsuikerspiegels verbeteren met een koolhydraatarm dieet.
Bij type 2 diabetici had een koolhydraatarm dieet een positief effect op metabole parameters zoals lipidenprofiel en bloedsuikerspiegels. Wat zijn de argumenten tegen koolhydraatarm? Vasthouden aan het dieet: Vasthouden aan koolhydraatarme kan moeilijk zijn. Net als bij andere extreme diëten, wordt een koolhydraatarm dieet vaak opgegeven, vooral als het koolhydraatgehalte erg laag is. De selectie van heerlijke recepten is mogelijk beperkt. Gewichtsverlies: Zelfs als het koolhydraatarme dieet vaak op korte termijn tot snel gewichtsverlies leidt, zijn er op de lange termijn geen verschillen met andere vormen van dieet. Cultuur en gewoonte: het heerlijke avondmaal, dat wijdverspreid is in Duitsland, kan een echte uitdaging worden onder een koolhydraatarm dieet of een koolhydraatarm diner. Er is nu een speciaal eiwitbrood of koolhydraatarm brood dat bijzonder weinig koolhydraten bevat.
Dit eiwitbrood is echter vaak energieker dan een “normaal” heerlijk brood, wat het afvallen moeilijker maakt. Tegelijkertijd kan het toegevoegde soja- of lupine-eiwit problematisch zijn voor mensen met een allergie. Prestaties: Omdat koolhydraten ook belangrijk zijn voor het energiemetabolisme van de organen (de hersenen hebben alleen al 120 gram glucose per dag nodig), kunnen zowel mentale als fysieke prestaties te lijden hebben van een koolhydraatarm dieet. Vooral tijdens het sporten kan dit een nadeel zijn.