Zin in een gezonde maaltijd? Dan kun je nu rabarber koken. Je kunt binnen tien minuten dit heerlijke gerecht op tafel zetten en meestal wordt het gemaakt als bijgerecht. Je kunt voor twee personen het beste 750 gram rabarber koken. De voedingswaarden per 100 gram zijn ook bekeken, rabarber heeft 14 kcal calorieën, 2 gram koolhydraten en 0,1 gram vet. Daarnaast bevat het 2 gram aan vezels. Als je nu ook kiest voor rabarber koken dan kun je hier doornemen hoe je het klaar moet maken.
Voorbereiding rabarber koken
Voor het rabarber koken moet je hem schoonmaken onder de kraan. Je verwijdert dan de witte stukjes aan de onderkant en aan de bovenkant waar de bladeren beginnen moet je ook de stukjes verwijderen. Het kan zijn dat je een rabarber hebt welke al wat ouder is, dan trek je de schil er met een mesje af, dat gaat wat sneller. Als je jonge rabarber hebt dan is dat niet nodig en dan kun je het er zo af halen. Je kunt nu de rabarber in stukjes snijden van ongeveer 3-5 cm. Dan was je het geheel onder de kraan en laat je het uitlekken in de vergiet.
Hoe en hoelang rabarber koken:
Je wilt natuurlijk weten hoe en hoelang de rabarber moet koken. Daarom geven we dit hier stapsgewijs aan zodat je deze stappen kunt volgen en precies waar hoe het in zijn werk gaat. Lees het stappenplan goed door en na een paar keer kun je het alleen en gaat het rabarber koken vanzelf. Het gaat over de volgende stappen die je moet volgen als je de rabarber gaat koken:
- Je neemt eerst een kopje water, ongeveer 100 ml, dit doe je in een pan en voeg de stukjes rabarber er dan aan toe.
- Dan breng je het water met de rabarber aan de kook.
- Laat het ongeveer tien minuten zachtjes koken.
- Dan zet je het vuur uit en voeg je suiker toe. Je kunt beginnen met ongeveer 100 gram. Dan kijk je naar je eigen smaak, afhankelijk van je smaak voeg je meer suiker toe tot ongeveer 150 gram. Let op want teveel suikers gebruiken is niet goed. Dan gaat de speciale zure smaak van de rabarber namelijk weg.
Tip rabarber koken
Je weet dat de rabarber gaar is als de stukjes zacht zijn geworden en uit elkaar vallen. Het is aan te raden dat je regelmatig in de kookpan gaat roeren zodat je weet wanneer hij gaar is. Je kunt nu de rabarber warm en koud eten. Het ligt echt aan je eigen smaak hoe je hem wilt maken. Maar veel mensen vinden hem koud ook lekker. Dus wanneer je teveel hebt gemaakt dan kun je hem gewoon af laten koelen en de volgende dag koud eten. In ieder geval zet je een voedzame en gezonde maaltijd op tafel als je kiest voor rabarber koken.
Als de rabarber klaar is, en afgekoeld, kun je er nog veel meer lekkers mee maken. Zo kun je er zelf heerlijk rabarberijs van maken, en dat doe je het beste door eerst een ijsmachine te kopen. Dit hoeft niet direct de beste ijsmachine te zijn, want iedere ijsmachine werkt volgens hetzelfde pincipe.